Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Oι προτάσεις του Σωματείου Μεγάρων

Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν της από 01-12-2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας σε πλήρη απαρτία και ομόφωνα, σας αποστέλλουμε τις θέσεις μας και τις επισημάνσεις μας επί της νομοθετικής ρύθμισης:
Παράγραφος 1 Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης». Επίσης δεν αποσαφηνίζονται ούτε πόσα είναι τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε οι υπό προκήρυξη θέσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι:
i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων). Τι ποσοστό θα καλυφθεί από τις ως άνω κατηγορίες;
ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
iii) το άρθρο 8 του Ν. 1951/1991 καθιερώνει υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 20% των κενών οργανικών θέσεων του Π.Σ. που προκηρύσσονται προς κάλυψη από την κατηγορία των εθελοντών.
Παράγραφος 2 Δεν διευκρινίζεται με πόσα μόρια θα μοριοδοτούνται οι πολίτες καθώς και το ποσοστό των θέσεων που θα καλύψουν. Δηλαδή αν υποβληθούν 3.000 αιτήσεις πολιτών με βαθμό απολυτηρίου 19, επαγγελματικό δίπλωμα Δ’ κατηγορίας, αγγλικά και κάποιοι είναι και εθελοντές, εμείς θα πάμε σπίτια μας;
Επίσης, αναφορικά με τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΠΔ 50/2001 ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου). Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους φοιτούν ήδη στα σχολεία 2ης ευκαιρίας και τελειώνουν φέτος ή του χρόνου. Είναι δίκαιο και πρέπει να ενταχθούν και αυτοί οι συνάδελφοι στη ρύθμιση, συνεκτιμώντας ότι οι συνάδελφοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία και παρ’ όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τον περιορισμένο χρόνο και το αυξημένο οικονομικό κόστος, προσπαθούν να αποφοιτήσουν. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο πρώην Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης στις 03/12/2009. Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα με τους συναδέλφους που το 2009 κλήθηκαν από την πατρίδα να υπηρετήσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι άδικο να παραμείνουν εκτός ρύθμισης οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Παράγραφος 3 Αναφέρεται ότι ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα κλπ θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο μη συγκεκριμένος καθορισμός των μορίων, όμως, δημιουργεί αρκετά μεγάλες προβληματικές. Έχετε υπόψη ότι π.χ. ένα πολίτης με βαθμό απολυτηρίου 19, κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας και επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα υπερισχύει ενός συμβασιούχου πυροσβέστη με απολυτήριο βαθμό 12; Επίσης, αν κάποιος κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα έχει παραπάνω μόρια από τον κάτοχο άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ’ κατηγορίας;
Για τους λόγους αυτούς, η σχετική ρύθμιση για τον καθορισμό των μορίων πρέπει να είναι δίκαιη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. τον αριθμό των μορίων ανά κριτήριο. Δεν ορίζεται επίσης αν ο ακριβής αριθμός των μορίων θα υπολογίζεται ανά αντιπυρική περίοδο ή ανά μήνα. Θεωρούμε δίκαιο να υπολογίζεται ανά μήνα, καθώς δεν διαρκούσαν οι αντιπυρικές περίοδοι τον ίδιο αριθμό μηνών (π.χ. άλλοτε η αντιπυρική περίοδος διαρκούσε 4 μήνες, άλλοτε 3 ½ μήνες, άλλοτε 4 ½ μήνες, άλλοτε 5 μήνες). Επίσης δεν διευκρινίζεται αν θα μοριοδοτείται το ίδιο η προϋπηρεσία του Δασαρχείου με την προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική.
Παράγραφος 4 Η προτεινόμενη από μέρους σας διατύπωση «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…» να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…».
Στο εδάφιο (α) είναι δίκαιο να μην αποκλειστούν από τη ρύθμιση και οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες το έτος 2009, δεδομένου ότι πρόκειται για 185 περίπου συναδέλφους που διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απλά το 2008 δεν απασχολήθηκαν στο Π.Σ. Είναι άδικο συνεπώς οι συνάδελφοι αυτοί να μείνουν εκτός ρύθμισης.
Επίσης το εδάφιο (β) που αναφέρεται στο εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλήφθηκε για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του Ν. 2538/1997 να διευκρινιστεί ότι αφορά τους εν ενεργεία συμβασιούχους πυροσβέστες, διότι σε αντίθετη περίπτωση δίνεται η ευκαιρία σε όσους προσελήφθησαν βάσει της ως άνω διάταξης και δεν ξαναπασχολήθηκαν έκτοτε στην Π.Υ. να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
Αναφορικά με τους πίνακες επιτυχόντων πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αρχικοί πίνακες επιτυχόντων πρέπει να παραμένουν ίδιοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που θα έχουν οι συνάδελφοι τη χρονική στιγμή της απορρόφησής τους στο Π.Σ. Ειδάλλως, κάθε έτος υπάρχει σαφής κίνδυνος να μένουν εκτός ρύθμισης λόγω ηλικίας 300 περίπου συνάδελφοι. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο ηλικίας παραμείνει το 49ο και κάποιος επιτυχών συνάδελφος είναι 48 ετών όταν εισαχθεί στους πίνακες επιτυχόντων, αλλά απορροφηθεί στο 2012 που θα είναι 50 ετών, τι θα γίνει, θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση; Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.
Επίσης, αν κάποια χρονιά δεν προσληφθεί προσωρινά ή προσληφθεί μειωμένο προσωπικό λόγω οικονομικών προβλημάτων π.χ. αντί για 1.000 άτομα το 2011, 1.000 άτομα το 2012, 1.000 άτομα το 2013 προσληφθούν 1.000 άτομα το 2011, 500 άτομα το 2012, 500 άτομα το 2013 τι γίνεται τότε; Στη πρώτη περίπτωση μπαίνουν 3.000 άτομα στην δεύτερη 2.000. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής αριθμός και χρονοδιάγραμμα.
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκε μέριμνα 40% για κάλυψη συμβασιούχων πυροσβεστών στο Π.Σ. Μπήκε λιγότερο από 15%. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο νομοθέτης όριζε ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις από την κατηγορία των συμβασιούχων πυροσβεστών, θα καλυφθούν από εκείνη των πολιτών, με αποτέλεσμα τελικά όλως τυχαίως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να μείνουν εκτός ρύθμισης για μια ακόμα φορά.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η διατύπωση «οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών», ουσιαστικά αφήνει πάντα ΑΝΟΙΚΤΟ το ενδεχόμενο να προσληφθούν ανά πάσα στιγμή μόνιμοι πυροσβέστες για λόγους που το Π.Σ. θα κρίνει, βάσει του ΠΔ 19/2006.
Παράγραφος 5 Αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης, να ισχύσει η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσληψη πυροσβεστών στο Π.Σ. Παράγραφος 7 Ζητάμε την απάλειψη του ορίου των 35 ετών και ζητούμε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς.
Δηλαδή συνάδελφοι που έχουν μετακομίσει από τη μόνιμη κατοικία τους, γιατί εντάχθησαν στη ρύθμιση και το Π.Σ. τους τοποθέτησε σε άλλη πόλη, οπότε έχουν νοικιάσει σπίτια, αν είναι 35 ετών τώρα θα παραμείνουν στο Π.Σ ως μόνιμοι, ειδάλλως σε περίπτωση που είναι 36 ετών θα πάνε σπίτια τους; Παράγραφος 8 Αναφορικά με τα καθήκοντά μας, τούτα πρέπει από τώρα να διευκρινιστούν και να είναι σαφή, καθ’ ότι σήμερα τελικά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες εκτελούν πάσης φύσεως εργασίες [χρέη πυρόσβεσης στα δάση, στα σπίτια, αντλήσεις υδάτων, διασώσεις, απεγκλωβισμούς, από τροχαία ατυχήματα, τηλεφωνητές, καθαριότητα, αποψιλώσεις περιβαλλόντων χώρων, βαφές κτιρίων, επισκευές πυροφυλακίων, επισκευές οχημάτων, οδηγοί διοικητών, οδηγοί λεωφορείων, οδηγοί δικύκλων (Ομάδα ΗΦΑΙΣΤΟΣ) κ.λ.π.].
Παράγραφος 10 Σχετικά με το δικαίωμα προαγωγής μας, δίκαιο και εύλογο είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες, δηλαδή όσοι συνάδελφοί μας κατέχουν απολυτήριο λυκείου, ή πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ να προάγονται βαθμολογικώς.
Από τα στοιχεία που έχουμε λάβει από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και από την Ομοσπονδία, στο Π.Σ. υπηρετούσαν έως και τις 30-10-2010 5.387 πυροσβέστες. Εξ αυτών:

Σύνολο συμβασιούχων πυροσβεστών

5.387

49 ετών( έως 31-12-2010) έως 50 ετών

108

50 ετών έως 55 ετών

338

55 ετών έως 62 ετών

162

Προσληφθέντες το έτος 2009

185

Στρατιωτικές υποχρεώσεις το 2009

55

Απολυτήριο Δημοτικού προ του 1980

440

Απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980

386

ΣΥΝΟΛΟ

1.674

Στους ανωτέρω δεν συνυπολογίζουμε τους 250 συναδέλφους μας που φοιτούν σε σχολεία 2ης ευκαιρίας και θα αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο γυμνασίου το έτος 2011. Συνεπώς, 3.713 περίπου συμβασιούχοι πυροσβέστες (5.387 – 1.672= 3.713) πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, χωρίς να υπολογίζουμε όσους συναδέλφους αποκλειστούν από τη ρύθμιση εξαιτίας απολυτηρίου στρατού και ποινικού μητρώου. Αν επομένως προκηρυχθούν μόνο 3.000 θέσεις, από τη στιγμή που ένα πιθανό ποσοστό 10 % περίπου θα καλυφθεί από πολίτες (πολύτεκνους, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, κλπ), τότε 1.000 περίπου συνάδελφοι που καλύπτουν τα κριτήρια του νόμου θα παραμείνουν εκτός ρύθμισης. Συνολικά, δε θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση 2.687 συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Συνεπώς, οι θέσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε συμβασιούχους πυροσβέστες θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000, για το λόγο αυτό πρέπει να διευρυνθεί τόσο το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης όσο και ο απολυτήριος τίτλος σπουδών.
Κύριε Υπουργέ επικροτούμε την προσπάθεια σας περί ρύθμισης τους εργασιακού μας ζητήματος, θεωρούμε όμως ότι το δίκαιο και σωστό είναι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί να αφορά και τους 5.387 συμβασιούχους συναδέλφους μας, γιατί όπως μας είπε και ένας συνάδελφος «κανένα δέντρο ποτέ δεν μου ζήτησε δίπλωμα σπουδών ούτε γαλλικά ούτε πιάνο για να με αφήσει να το σβήσω, το μόνο που νικάει τη φωτιά είναι το τσαγανό που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ΟΛΟΙ».
Με τιμή,
για το Δ.Σ. του Σωματείου